Dünyayı Türkiye'ye Taşıyor, Türkiye'yi Dünyaya Açıyoruz

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "İş Dünyası Söyleşileri" kapsamında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. ( Şebnem Coşkun - Anadolu Ajansı )

Haberler 23.09.2019, 15:27 15.02.2021, 03:58
Dünyayı Türkiye'ye Taşıyor, Türkiye'yi Dünyaya Açıyoruz

Röportaj: Merve Ay

DEİK’i ve uluslararası çapta yürüttüğü ticari diplomasi faaliyetlerini, Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak'tan dinledik

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak; DEİK’in Türk dış ticaretini geliştirmeye yönelik yürüttüğü kapsamlı çalışmaları ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini, Katılım Finans okurları ile paylaştı. DEİK olarak bir yılda 1 milyon iş insanına ulaşacak yeni ticari diplomasi atağı başlattıklarını açıklayan Olpak, “Dünya ile ülkemiz arasında ticari, sosyal ve kültürel köprüler kurmak için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.” dedi.

DEİK olarak göreve başladığınızdan bugüne kadar geçen dönemi değerlendirir misiniz?

Türk özel sektörünün dış dünyaya açılan penceresi olan DEİK, 34 yıldır ülkemizin dış ekonomik ilişkilerinde aktif rol oynayan bir iş platformu. Faaliyetlerimize Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve Ticaret Bakanlığımızın destek ve koordinasyonuyla devam ediyoruz. Tüm dünyaya yayılmış 146 iş konseyimiz bulunuyor. İş konseylerimizin çalışmalarıyla, ülkeler arası yatırım ve ticareti arttırmak için ‘’ticari diplomasi’’ anlayışıyla faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Göreve başladığım günden bugüne yaptıklarımızı kısaca özetlemem gerekirse; Öncelikle DEİK’in çalışmalarına yön vermek ve yol haritamızı birlikte belirlemek üzere Algı ve Strateji Çalıştayımızı, ardından da DEİK Kurucu Kuruluşlar ve Kurumsal Üyeler Buluşmamızı gerçekleştirdik. 2018 yılında dünya çapındaki karşı kanat kuruluşlarımızla birlikte toplam bin 681 görüşme, toplantı, iş forumu ve yurt dışı seyahati gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte ABD, Almanya, Güney Kore ve Venezuela gibi 12 yurt dışı iş gezisine katıldık. Bakanlarımızın da yer aldığı 22 yurt dışı organizasyonunda bulunduk. Ayrıca 80’den fazla devlet başkanı, başbakan ve bakanı da Türkiye’de ağırladık. Ticari diplomasi vizyonumuz ve “İşimiz, gücümüzü dünyaya taşımak.” misyonumuzdan yola çıkarak Türkiye ile diğer ülkeler arasında gönüllü birer elçi olarak ticari, sosyal ve kültürel köprüler kurmayı başarıyla sürdürdük. Ülkemizin Afrika açılımını destekleyecek çok önemli iki organizasyonumuzdan biri olan Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu kapsamında Türkiye ve ECOWAS üyesi 15 Batı Afrika ülkesini İstanbul'da buluşturduk. Diğer bir önemli organizasyonumuz ise Ticaret Bakanlığımızın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz Türkiye-Afrika II. Ekonomi ve İş Forumu oldu. Afrika’dan 54 ülkenin üst düzey isimlerle katılım gösterdiği bu etkinlikte, dış ticarete önemli katkı sağlayacak bir dizi anlaşma imzalandı. Eylül 2018’de Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle ve DEİK Türkiye-ABD İş Konseyimiz ile düzenlediğimiz 9’uncu Türkiye Yatırım Konferansı’nda, ABD iş dünyasının farklı sektörlerinden dev yatırımcıları ağırladık. Ülkemizin ticari ilişkilerinin gelişimi açısından son derece önem taşıyan bir diğer özel etkinliğimizde de Sayın Cumhurbaşkanımız ile Almanya’nın önde gelen 20 global şirketinin CEO’ları, Berlin’de bir araya geldi. Dört yılın ardından karşı kanat kuruluşumuz KEIDANREN ile işbirliği yaparak 24’üncü Türkiye-Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı’nı da İstanbul’da organize ettik. Japonya'dan üst düzey 70 iş insanını ülkemizde konuk ederek son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Yine beş yıllık aranın ardından Türkiye-Almanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) 1’inci Dönem Toplantısı ile 2’nci Türk-Alman Enerji Forumu da karşılıklı yatırımlar ve üçüncü ülkelerde işbirliği açısından son derece önemliydi. 2019’dan bahsedecek olursak, yılın henüz ilk yarısında 44 yurtdışı seyahatine ve bu doğrultuda toplam 896 etkinliğe imza attık.

Sene başında Ticaret Bakanlığımızın kıymetli destekleriyle yılda 1 milyon iş insanına ulaşacak yeni bir ticari diplomasi atağı başlattık. Bu hedefle eş zamanlı olarak üye sayımızı tam iki katına çıkararak 3 bin üyeye ulaşmak için de özel olarak çalışıyoruz.

Son dönemde ülke olarak yaşadığımız ekonomik süreçten sonra gözler ihracat rakamlarımıza ve yabancı yatırımlara döndü. Ülkemizde de politika faizleri düşürüldü. İş dünyamızın gözü ekonomik parametrelerde. Siz bu süreçle ilgili neler söylemek istersiniz?

 Büyümemizin önündeki engellerin yavaş yavaş ortadan kalktığı ve dış ticaret dengemizin iyileştiği bir dönemdeyiz. Yılın ikinci yarısında, enflasyonun aşağı yönlü seyrinin devam etmesi ve giderek iyileşen istihdam oranıyla büyümenin daha da güçleneceğini öngörüyoruz. Hem küresel çapta hem de ülkemizde faizlerin düşmesiyle birlikte yatırım olanaklarımızın daha uygun hâle gelmesini bekliyoruz. Tasarruflarımızı da arttırarak kaynaklarımızı, büyümeyi destekleyecek ve sanayimizi güçlendirecek alanlara kaydırmalıyız. Bu bakımdan önümüzdeki seçimsiz dört yıllık süreç büyük bir fırsat. Atılacak kararlı adımlar ve reformlarla birlikte nitelikli üretimi attırmak ve istikrarlı büyümek için bizler de iş dünyası olarak daha çok çalışmaya devam edeceğiz.

Türkiye, bölgesinde yaşanan karmaşaya rağmen istikrarını korumaya devam ediyor. Uluslararası platformda ülke olarak birden fazla sorunla mücadele ederken ticari diplomasi tarafında sizler neler yapıyorsunuz?

Türk iş dünyasının bayrak taşıyıcıları olarak 146 iş konseyimizle birlikte ayda 100’ü aşkın toplantı ve iş forumu düzenliyoruz. Her yıl düzenlediğimiz iş forumlarımızdan raporlarımıza, üçüncü ülkelerle ortak proje çalışmalarımızdan DEİK Dünya Türk İş Konseyimiz (DTİK) vasıtasıyla yürüttüğümüz diaspora çalışmalarımıza ve Büyükelçiler/ Ticaret Müşavirleri Konferanslarımıza kadar tüm faaliyetlerimizle dünyayı Türkiye’ye taşıyor, Türkiye’yi dünyaya açıyoruz. Özellikle bu yıl, ticaret sahnesindeki küresel paydaşlarımızla "üçüncü ülkelerde işbirliği yapma" hedefiyle stratejik toplantılar düzenliyoruz. Türkiye’nin Afrika açılımı çerçevesinde şu an toplantılarımızın odağında Afrika yer alıyor. Bu bağlamda Türkiye-Lübnan Afrika İşbirliği Toplantımızı, Türkiye-Fransa Afrika İşbirliği Toplantımızı, Türkiye-Macaristan Afrika İşbirliği Toplantımızı, Türkiye-Almanya Afrika İşbirliği Toplantımızı ve son olarak Türkiye-Japonya Afrika İşbirliği Toplantımızı düzenledik. Yurt içinde de yeni bir aksiyon dönemine girdik. Kısa bir süre içinde Anadolu’da sanayisi gelişmiş ve dış ticarette katma değer üreten pilot şehirlerimizdeki iş insanları ve STK’larla bir araya geleceğimiz bir dizi buluşmalarımız olacak. KOBİ’lerimiz de dahil olmak üzere yerli üreticimize dış ticarette yeni ufuklar açacağız. Diğer güncel ve önemli çalışmalarımızdan da söz etmek istiyorum. “Brexit: Türkiye-Birleşik Krallık-AB İlişkilerinde Siyasi ve Ekonomik Riskler ve Fırsatlar” konulu çalışmamızda sona yaklaştık. ABD ile aramızdaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefi, bir başka önemli başlığımız ve bu alanda tüm paydaşları bir araya getirdiğimiz çalışmamızı da Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda sürdürüyoruz. Ülkemizin yurt dışındaki yumuşak gücü olarak tanımladığımız 6 milyonluk Türk diasporasının dünya çapında daha etkin çalışması için kurulan DTİK de faaliyetlerine devam ediyor.

Ülkemizin kuruluşunun 100’üncü yılına doğru giderken bize 2023 Türkiye’sinden bahseder misiniz?

Bildiğiniz üzere Türkiye’nin 2023 Hedefleri, 11’inci Kalkınma Planı kapsamında yeniden belirlendi. Plan; “istikrarlı ve güçlü ekonomi”, “rekabetçi üretim ve verimlilik”, “nitelikli insan ve güçlü toplum”, “yaşanabilir şehirler ve sürdürülebilir çevre” ve “hukuk devleti, demokratikleşme ve iyi yönetişim” olmak üzere beş temel eksenden oluşuyor. Bu yaklaşımla imalat sanayisinde belirlenen öncelikli sektörler başta olmak üzere her alanda yerli üretimin artırılması ve sanayileşmenin hızlandırılması öngörülüyor. Öncelikli sektörlere ilaveten “tarım”, “turizm” ve “savunma sanayisi”; kalkınma planında öncelikli gelişme alanları olarak belirlendi. İş dünyası olarak bizler de elbette bu süreçte üzerimize düşenleri yapacağız. Türkiye hedeflerine doğru ilerlerken DEİK’in “Ticari Diplomasi” faaliyetlerinin de bu sürece önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.

2019 hedef ülkelerimizle ilgili yılın ilk altı ayındaki çalışmaları ve kalan dönemle ilgili planlamanızı öğrenebilir miyiz?

DEİK ülke bazlı çalıştığı için iş dünyamız ve hükümetimizin çalışmalarına bu farklı altyapımızla katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ticaret Bakanlığımızca hedef ülkeler olarak belirlenen Çin, Rusya, Hindistan ve Meksika'yla ilgili pazar rehberleri hazırlıyoruz. Bunun beraberinde Çin’in 70 civarında ekonomiyi doğrudan etkileyecek olan Kuşak ve Yol Girişimi’ni fırsatları ve tehditleriyle birlikte irdeleyen çalışmamızı Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a sunduk, kamuoyuyla da paylaşacağız. Yönetimimizde bir karar aldık. İş konseylerimiz; bulundukları ülkede uygulanan teşvik sistemlerini, yatırımcıların önünü açan uygulamaları veya bilim-teknoloji yenilikçilik alanlarındaki sistematiği, iş insanı gözüyle değerlendirip ülkemiz için örnek olacak somut uygulamaları derlemeye başladı. Sonuçlanınca önce Ticaret Bakanlığımız, sonra da ilgili mercilerle paylaşacağız. Afrika özelinde, imzalanan Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması’nı yakından takip ediyoruz. Çünkü bu anlaşma, Afrika açılımımızda ve yatırım kararlarımızda önemli bir etken olacak. Seneye gerçekleştireceğimiz Türkiye-Afrika 3’üncü Ortaklık Zirvesiyle eş zamanlı olarak Ekonomi ve İş Forumumuzu da gerçekleştireceğiz. Bunun dışında Avrupa’dan sonraki en büyük ihracat pazarımız Orta Doğu‘da yaşanan konjonktürel problemlere rağmen bölgeye olan ilgimizi azaltmamamız gerektiği kanaatindeyim. Bir yandan uzun vadeli stratejiler geliştirirken diğer taraftan özellikle lojistik ve finans konularında yaşanan sorunları çözmek için çalışıyoruz. Asya Pasifik ülkeleri, dış ticaret açığımızın büyük kısmını oluşturuyor. Bu ülkelerle ticaretimizi daha dengeli hale getirmemiz için bölge ülkelerinde Türkiye’nin tanıtımına daha fazla odaklanmamız gerekiyor. Böylelikle hem bu ülkelere ihracatımızı hem de başta Çin olmak üzere bu ülkelerden Türkiye’ye gelen yatırımları ve turist sayısını artırabiliriz. Tüm bu çalışmalarımız ve daha fazlasıyla dünya ile ülkemiz arasında ticari, sosyal ve kültürel köprüler kurmak için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@